Yksi kurssilaisista on 32-vuotias turenkilainen Aku Larimaa, joka tiivistää ensimmäisen vieraan, varainhankinnan kouluttajan Salla Saarisen sanoman seuraavasti: ”On hyvää ja pahaa valtaa riippuen siitä, mitä asioita sen avulla ajetaan. Valta hallitsee sinua, kunnes sinä otat sen haltuusi. Kaikilla ihmisillä on valtaa. Vanhemmilla on lapsiinsa, mutta lapsillakin on vanhempiinsa.” Kansalaisaktiivi Jaakko Blomberg antaa esimerkin siitä, miten valtaa voi käyttää. Hän kehottaa ottamaan yhteisen kaupunkitilan haltuun. Jaakon ja hänen kavereidensa ideoista on syntynyt lukuisia tempauksia. Parhaiten niistä on menestynyt Siivouspäivä, koko kaupungin kirpputoripäivä, johon ovat lähteneet mukaan myös Helsingin kaupunki ja muutamat yritykset. Kun kolmipäivänen kurssi on päättymässä, jokaisella on idea omasta projektista ja alustavia suunnitelmia sen toteuttamiseksi. Sitten nuoret pakkaavat kamppeensa ja lähtevät kesäksi omille teilleen. Kesän aikana he kertovat välillä kuulumisiaan kurssin vetäjille. Yksi iloisen viestin lähettäjistä on Jonna, joka on suunnitellut järjestävänsä lumppujen keruun ja matonkuteiden leikkuutalkoot. Kuteet on tarkoitus lahjoittaa toimintakeskuksiin. Jonna on ottanut yhteyttä paikalliseen kauppiaaseen ja pyytänyt kahvitarjoiluja talkoisiinsa. Kauppias on luvannut osallistua hankkeeseen.


Poliittikkokin on tavis
”Kurssin aikana olemme vierailleet eduskunnassa kansanedustajan ja hänen avustajansa luona sekä Espoon kaupungintalolla kunnanvaltuutetun vieraana. Osallistuimme myös pikkuparlamentissa ”Kuka kuuntelee köyhää”-seminaariin. Espoon kaupunginvaltuutettu esitteli valtuustosalin ja kertoi luottamustehtävästään kaupunginvaltuutettuna. Puhuttiin länsimetrosta, kaavoituksesta, homekouluista, kunnallisveroista ja siitä, miten päätöksiä valmistellaan. Olemme näin yrittäneet hahmottaa, millaista valtaa käytetään milläkin hallinnon tasolla. Näistä vierailuista on ainakin tullut ilmi, että niin kansanedustajat kuin kaupunginvaltuutetutkin ovat ”ihan tavallisia” ihmisiä. He eivät missään tapauksessa ole joka alan asiantuntijoita, vaan he kuuntelevat parhaansa mukaan asiaa tuntevampia ihmisiä. Päätökset he tekevät lopulta itsenäisesti omien arvojensa mukaan, mutta lähes aina puolueella on sovittuna yhtenäinen kanta asioihin. Puoluekuri siis vaikuttaa. Vierailut vahvistivat jo olemassa olevia ennakkoluulojani politiikkaa kohtaan. Se on auttamattoman hidasta. Valitusprosessit ja yhteistyökyvyttömyys hidastavat yhteisten asioiden hoitamista. Ymmärrän toki, että asioista täysin eri mieltä olevien on vaikeata tehdä yhteistyötä.” Terho Nihtilä, 27, Jämsänkoski Terho aloitti syksyllä merkonomin opinnot, mutta jatkaa Tartu valtaan! -kurssin loppuun. Terhon omana projektina on kerätä tavallisten suomalaisten laskelmia työn kannattavuudesta. Laskelmia hän käyttää opinnoissaan ja kirjoittanee blogia niiden pohjalta.


Epäkohtiin voi löytää ratkaisuja
”Ymmärsin kurssin aikana, että kuka tahansa voi auttaa ja että asioita voi tehdä monin tavoin. Yhden esimerkin antoi Saana Sandholm, yksi projektikummeistamme, kun hän kertoi, että hänen toimintaansa ohjaa halu ajatella asiat toisin, nähdä vapaammin. Se näkyy Saanan toiminnassa siten, että hän on kerännyt sivareille sukkia ja venäläisille vauvakasseja. Anarkistimarttojen toiminta kuulosti hauskalta yhdessäololta, josta olen kiinnostunut. Sain heidän toiminnastaan sellaisen käsityksen, että kaikkea ei tarvitse ottaa vakavasti. Ei tarvitse intoilla ja stressata siivouksesta, vaan voi nauttia erilaisista asioista. Kurssin aikana olen alkanut ajatella laajemmin ja tajunnut, että asioihin pitää ja kannattaa vaikuttaa. Olen oppinut pysähtymään miettimään epäkohtia ja ratkaisua niihin. Nyt vasta olen tajunnut, kuinka suuri työ on järjestää ilmaistapahtumia. Ennen otin ne annettuina. En tajunnut, että pitää ottaa huomioon lait ja säännöt ja hakea rahoitusta. Toisaalta olen ymmärtänyt myös, että ihmisillä on suuri halu tehdä ja vaikuttaa. Ensimmäinen projektini oli järjestää kiitosillallinen Heikki Hurstin Valinnan vapaaehtoistyöntekijöille. Heitä ei varmaan useinkaan tule kiitettyä. Hursti suhtautui ideaan myönteisesti, mutta projekti ei lähtenyt muiden asioiden takia käyntiin. Toivon, että pystyisin sen joskus toteuttamaan, koska idea on hyvä. Jatkamme projektia, kunhan on enemmän voimia ja jaksamista.” Henna Määttä, 26, Helsinki