Kun elämä potkii päähän, niin uutta suuntaa ja voimia voi löytää vaikka pop up -ravintolan perustamisesta. Annelise Johansson, 26, tietää miten se tehdään.
Annelise Johanssonin vuosi 2014 sisälsi raskaita menetyksiä. Hänen isänsä ja kaksi koiraansa kuolivat, parisuhde päättyi, eivätkä voimat enää riittäneet opiskeluun.
– Jonkin aikaa meni seiniä tuijotellessa. Olin lamaantunut, enkä saanut itseäni ylös sohvalta, Johansson muistelee.
Päätös koulun jättämisestä kesken ei ollut helppo. Samalla se oli kuitenkin voimaannuttava kokemus.
– Tartuin kiinni oman elämäni ohjaksista ja tajusin, että päätän itse sen suunnan.
Tatsia uusiin juttuihin
Annelise on elänyt viime kuukaudet toimeentulotuella, ja juuri sosiaalitoimistosta vinkattiin tutustumaan Tatsin Valtaajat-projektiin. Johansson lähti tapaamiseen ja oli pian mukana Tatsin vaelluksella Lapissa, Oma valtaus -kurssilla ja viimeisimpänä Social Kitchen -kurssilla kokkaamassa ja pitämässä pop up -ravintolaa.
– Halusin elämääni uusia asioita. Koen eläneeni nyt kahden kuukauden aikana enemmän kuin edellisten kahden vuoden aikana, Johansson sanoo.
Social Kitchen ylitti odotukset
Social Kitchen -kurssi sisältää neljä eri teemaista keittiötä. Osallistua voi kaikkiin, tai vain yhteen. Johansson on osallistunut kahdelle ensimmäiselle, katuruoka- ja metsä-teemaiselle kurssille ja suunnittelee olevansa mukana myös vegebrunssilla ja Ravintolapäivässä.
– Odotin Social Kitcheniltä kivaa yhdessäoloa , rentoa meininkiä ja uusien reseptien oppimista. Odotukseni ovat täyttyneet ja enemmänkin. Ensimmäiseen katuruokaravintolaamme tuli niin paljon asiakkaita, että ruoka loppui kesken puolessatoista tunnissa. Olimme varanneet annoksia 150:lle henkilölle. Tarjolla oli hodareita, joiden välissä oli itse tehtyä lammasmakkaraa. Vegeversio syntyi seitanista.
Onnistumisen kokemuksia
Asiakkaat ovat kiitelleet hyvää ruokaa ja tunnelmaa, eikä Johansson ole kuullut asiakkailta lainkaan negatiivista palautetta. Social Kitchenin asiakkaat maksavat annoksistaan omantunnon mukaan , enemmänkin kyse on lahjoituksista. Mahdollisten voittojen käytöstä sovitaan yhdessä tekijöiden kesken, ensimmäisen kurssin jälkeen päätettiin mennä yhdessä syömään kiinnostavaan ravintolaan.
– Olen puhunut muiden kurssilaisten kanssa siitä, miten paljon sosiaalisesta keittiöstä saa onnistumisen kokemuksia. Teemme jotain, ja viemme sen asian loppuun asti. Juuri eräs kurssilainen sanoi minulle, miten vaihtoehto voisi olla istua kotona katsomassa Netflixiä. Nyt tapaamme uusia ihmisiä ja sitä kautta aukeaa uusia ovia, Johansson sanoo.
Social Kitchenissä ruoka valmistuu ammattikokki Jyrki Tsutsusen johdolla ja hyvä ennakkosuunnittelu on turvannut sen, että ravintolat ovat toimineet isoista asiakasmääristä huolimatta paineettomasti.
Tunnelmia ja makuja metsästä
Toinen Social Kitchen metsä-teemainen kurssi huipentui pop up -ravintolaan, jossa tarjoiltiin kolmen ruokalajin illallinen. Illallistila koristeltiin kynttilöillä ja lavalla oli elävää musiikkia.
– Kaikki hehkuttivat sitä, miten tunnelmallinen tila oli. Ei se ollut ennen kuin me teimme siitä sellaisen. Oli jännä kokemus tehdä töitä itse pystyttämässämme ravintolassa, johon olimme tehneet itse kaikki ruuat. Se oli ihan kuin oikea ravintola.
Johanssonin mielestä raaka-aineiden kerääminen itse luonnosta ja lihan hakeminen suoraan leikkaamosta on avartava kokemus. Hän samaistuu toisen kurssilaisen kommenttiin siitä, miltä tuntuu, kun on päässyt tekemään ravintolatason annoksia laadukkaista raaka-aineista. ”Vituttaa syödä kaupan eineksiä, kun on päässyt kunnon safkan makuun.”
Tuu messiin, mukaan mahtuu vielä!
Tulevat Social Kitchen -kurssit
Brunssi: pe 30.10 – su 1.11.2015
Ravintolapäivä: ke 18.11 – la 21.11.2015
Lue lisää Social Kitchenistä täältä ja facebook-sivuilta.
Vastaa